Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 28, 2011

Last birthday in India


So today is my birthday, and hopefully its my last birthday celebration in india!yey! Grateful to have my friends celebrating my birthday here.love much!

Ps- someone x wish lgi my birthdayyyy. Sobs. Patut marah ke tak?huhu

Wednesday, December 14, 2011

First Oncal and First Perrectal


the hematoma

Now I'm in operation theater, waiting for appendisectomy surgery but end up tengok brain surgery for hematoma. Btw this is my first time doing oncal for surgery posting. Tapi sampai pukul 8pm jek.teheee..

Owh yah, td sy tengok colonoscopy for 2 patients. Perghh agak nasty jugak la this procedure with the stools and all.


Patient 1 - old lady, came with lower GIT bleeding. On colonoscopy, mucosa edematous. Biopsy taken to rule out any malignancy.

Patient 2 - old man with anemia. did my first perrectal for this patient. no abnormality detected.

Tadi time colonoscopy, Dr anil boleh plak selamba mkn biscuit sambil tgk the procedure. LoL.


P/s - jumpa Dr Cristopher and dia sgt cool and baik.skee!:p


Ok,got to go. Sambung tgk surgery.adios.

Monday, December 12, 2011

First Day of Surgery Posting


me : sugar ? (asking whether he has diabetes causing the ulcer)

uncle : no sugar, no bp

me : since when like this?

uncle : ( talking something i cant understand) .. vehicle (so the cause of wound was car accident)


poor uncle, may u get well soon!


Thursday, December 8, 2011

Psychiatry Posting

Yesterday, Dr deepak told us yang arini kemungkinan besar ada exam end posting for psychiatry. Dalam hati sy fikir, tak mungkin la sy sempat exam arini, since my matric number agak last2. so takkan la sempat ye dak?dah la pesakit psychiatry kat ward setakat 2-3 orang jek sehari. jadi malam semalam sy melagha dengan berjaya sekali. latest running man episode dah keluar, yeyy! sambil tengok running man, sambil fikir, xpe, esok exam tengahari start. pagi tu sempat baca lagi.

Pagi ni bangun dengan perasaan bersalah, gosh i need to start study for the exam! so pegi kelas, lepak di library and sempat la baca 2-3 kerat. tiba2 kena panggil for tutorial. dang! tutorial pon tak baca. aduyai... pegi tutorial, kejap2 pandang dr deepak, kejap2 pandang lantai. tolong la jgn tanya akuu.

Habis tutorial, pegi makan kat kantin dengan kawan2. then tiba2 dengar denin and ira nak balik umah. hurm, menarik..so, sy pon gamble balik umah dengan harapan xde exam harini. pastu makcik denin ajak tengok movie al-hijab plak dah. alaah, tengok movie sejam lebih apa la sangat, ye dak?lagipon exam esok, banyak lagi masa nak baca. so i watched the movie happily sampai abis, bila tiba2 nadiot call bagitau doc nak buat exam semua sekali arini. oh mannnn!! terusss sarung tudung indon and off we go to hospital balik. grrr..

on the way pegi kelas tu, apa lagii, speeeeed readingggg!! kelam kabut baca dalam auto. nasib baik dapat pakcik auto yang bawak dengan cermat. kalau tak , ada yang kena motion sickness plak. sempat la baca sikit2 dalam auto tu. ''anti depression drugs - ANTIDEP!! ( amitriptiline, nortrptyline.tri imipramine,imipramine, doxepine, protriptiline) , history taking, bla bla bla''.

sampai2 hospital, baca 10 minutes, terus kena panggil ngan doc untuk ambik history from patient. haiz...nasib baik la exam psychiatry ni, kena ambik history and buat MSE jek. tak payah buat examination. masa viva tu, ok la. nasib dapat Dr Darleen, tapi lama pulak dia duk viva. macam2 dia tanya. huhu. and im actually confused nak diagnose the patient, whether he had bipolar or depression. symptoms macam depression, tapi ada jugak tanda2 macam bipolar.huu.. whatever it is, exam dah habisss!

Maka harini, tamat la riwayat posting psychiatry ku. and this is the first and last psychiatry posting for me. ada la few cases yang menarik, tapi kebanyakan nye case alcohol withdrawal, depression, anxiety, and suicidal. yup, banyak case suicide kat india ni. ada yang nak gantung diri, ada yang ingest poison. senang betul diorng nak cabut nyawa sendiri.huhu. tapi rasanya kalau psychiatry kat malaysia lagi menarik kot. yela, banyak case histeria la, rasuk la, mcm2 lagi. aritu nazmi cerita, masa dia posting psychiatry, jumpa patient yang tiba2 nyanyi la, menjerit la,mcm2. kat india ni xde la plak. maybe sy yg tak sempat jumpa kot.

anyways, sebenarnya posting psychiatry best sebab sangat relaks. haha. rutin harian lebih kurang jek. pagi pegi ward round tu pon jumpa 1-2 patient jek. then sapa2 kena ambik case, leh pegi ambik case. yang lain melepak jek. or if not, ada tutorial or seminar. then kadang2 lecture. but most of the time, saya duk melepak kat library jek, tido. bahagia tul. ;p .

cukup2 la orang duk ambik gambar sy tido kat library.heh.

picture taken by denin


but denin, i have ur picture toooo. hak!;p..nasib xde video jekkk.hehe.


but after this, no more relaks2. lepas ni sy posting surgery. my final surgery posting ! ooooh xsabarr. xsabar nak jumpa Dr Christopher. eh eh?haha.


k la, penat cerita pasal psychiatry panjang2.

till then, bye!!

Tuesday, December 6, 2011

Burger malaysia



So this is my favorite kuih ever! Sebab semalam teringin sgt nak makan, maka harusla berusaha untuk buat sendiri. Nasib la duduk di perantauan, kalau kat malaysia mmg pegi pasar malam jek!

ni resepi so that lain kali nak buat, senang skit,bukak blog jek. Since I don't have buku resepi.


resepi roti:

200g tepung

140 ml susu/ air

2 sudu besar marjerin/butter

2 1/2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

2 sudu kecil yeast

timun

sambal bilis


campur bahan2 and uli. biarkan kembang 2 kali ganda (30 min).

tumbuk bahan uli untuk keluarkan angin. bahagi 8. biarkan sampai kembang lagi. goreng.


* cara untuk aktifkan yis - rendam dalam air suam dan tambah gula. biarkan yis sampai berbuih*



Sunday, December 4, 2011

prevent 'right click' on images


yesss!
i found a way to prevent right click on my images, and also even better, u cant even do left click on my images or enlarged it! ehehehe.. its a precaution so that not anyone can have ur photos.

so skrg dah boleh uplode gambar byk2 sesuka hati. and u dont have to be worried about it.

;D

its sushi time! (trip to shiro, UBcity)


hello !

yesterday me and friends pegi melantak sushi kat Shiro, ub city. Memang kalau tiap kali craving for sushi, kitrng akan pegi shiro coz ada buffet! so boleh makan byk2 sampai ko muntah.

the dishes include sushi, maki, dimsum, and my favorite chicken pau! u can keep on ordering everything until u rasa dah xlarat nak sumbat perut tu.kekeke.

however the cost is quite pricey, if converted into ringgit malaysia, around rm80 for each person. so xde la nak pegi selalu kann, just bila terasa nak sgt sushi and bila duit allowance dah masuk!;p


so here are few pictures of our trip.



dalam auto on the way to UBcity.
with ma bestfren nadiot, and roomate,dyanah.










tengah kebosanan tunggu makanan. abg waiter ni tak pandai ambik gambar laa..zzzz



nom nom nom!makan puas2!



muka gembira bobo makan sushi.LOL









dah puas melantak, sesi photography plak.tehee..























macam ni la rupa auto india!



on the way back home. muka kekenyangan.;p

happy dpt makan sushi.;D





short video trip to shiro.;p.




till we meet again.
taaa!

Saturday, November 12, 2011

you, me, and our future.


talking about future scares me. i am freaking out. i dont know what the future holds for us. yes, i am going to get married one day, with him. but then, after that?

how about having kids?nope, im not ready yet. i cant imagine myself having kids. first of all, i dont know if i can go through the hardship and pain enduring delivery process. silly me for talking about this, but u cant blame me for having the trauma, after being posted in OBG department few times. i am not joking, i am scared.:-/.. and, am i capable to raise a child? dang...im a child myself. i will cry if i dont get what i want. in fact, i just cried yesterday talking to my parents coz they wont allow me to go back to malaysia. see...T.T

how about work? yes im going to grad, with God's willing, end of next year. and i am going to finish my housemanship MAYBE at hbnz (hospital besar nur zahirah) along with nazmi. btw, nazmi has started his job in the same hospital. houseman ship for 2 years, then MO,and after that?

last night, nazmi and i were talking about the future. and we end up with argumentssss. well, not arguments as in raising voice or what so ever. but, there are few things we could not agreed with each other.

for example, nazmi planned nak bukak business. ok fine, itu mmg his planning dari dlu lagi and i am ok with it. pegila buka businesss, tapi nazmi bagitau kalau one of us nak keluar government, then salah sorang kena stay in government. and in my case, if dia yg plan nak bukak business, its me la yg kena stay in government. but the thing is, i have my own planning. i want to open my own private clinic, insyaAllah. so camna now? ok la fine, my planning to mmg la sekadar impian semata jek, and nazmi plak mmg dah betul2 planning nak bukak biz, so sy la yg kena berkorban and stay jek in government. ok fine, i dont mind that.

but then, comes another problem. he told me, i need to do specialist. huaa...sobs...i dont feel like doing any specialist dah in future. i dont feel like pursuing study anymore. cukup2 la penat and kemalasan study now,tak boleh ke just jadi doctor biasa? yes i know, silly me sbab apa yang nazmi suruh tu for my own good,dia cakap takkan sy nak kerja teruk2 jd MO jek, at least buat specialist tu tak de la kerja teruk sgt, yeke? but..sigh...tak nak tak nak tak nak.....hukkkk...and he is serious about it! and i am being stubborn, i noe thattt.wekx.

so i said, ok fine kalau nak suh wat specialist, nak buat kat overseas jugak. UK ke, Aussie ke, mana2 la. and i told nazmi to come along with me,tapi nazmi pulak ckp, kalau wat kat sana, dia nak buat apa?dh la dia nak bukak biz..huuu..aduyai..masalah lagi..so now kena tukar planning, KALAU nk buat specialist, sy kena pilih local U jek. and my impian nak g UK study sana??nampaknya terkubur je la impian tu. nazmi cakap kalau sy nak sgt pgi UK, xpela, dia promise nnti dia bawak pegi jalan2 sana kalau ada rezeki. hey u better keep your promise ok??!!hukk...sedih..

haih...

sebenarnya susah nya nak planning future. lebih2 lagi kalau planning future keluarga cmni. and we did talked like a married couple.;p. dia ckp skrg apa2 planning dia, dia kena fikir pasal me. thats why sme yg dia ckp tu, sme untuk kebaikan kitrng.huhuhu...orang lain macam ni tak? any married couple out there yg ada masalah camni tak?haha..or it is just me yang being selfish and stubborn now?huuuuu

p/s - but today,after pikir2 balik apa yang kitrng borak smlm, sy sedar sme yg dia ckp tu tuk kebaikan kami. meybe smlm was just a bad day and bad timing for him to bring up the subject, after me being devastated sbb my parents tak kasi balik mesia. huhu. ;p..tapi apa yg kitrng borakkan smlm is something big, and i need to think carefully about it.

p/s/s- tiba2 takut nak kawen. gosh, nanti in future mesti lagi banyak masalah akan datang. mampu kah sy menghadapi sme ni?wakaka. but serious ly, married life is not something simple. there's lot more responsibilities and problems and are we matured enough to handle that together?

p/s/s/s- one sentence i remembered him saying it last night, after all the arguments and me being stubborn..' walau apa pon terjadi, susah cmna pon hidup kita akan dtg, org nak awak ingt yg org akan sentiasa ada dgn awak'..thanks awak..;-(

Thursday, November 10, 2011

Conversation with the parents


My dad and i were talking bout nazmi starting his job, when i randomly told him my nazmi is the most handsome man in the world. haha. yup, im quite open with my parents and we can casually talk almost about anything. then out of sudden my dad asked me

me: nazmi pling hensemm skali dlm duniaaa.;p

baba: elehhh, sapa lagi hensem, baba ke nazmi?;p

me: ok la, baba no 1 paling hensem!

baba: hehe..sapa lagi hensem baba ke akif ke ajat?

doink..malas nk layan.hahahaha. my dad can be funny but annoying sometimes too.;p



conversation with mama lak lain cerita. that day, sy tanya mama pasal masak2..

me: mama,kenapa kan kalau goreng ayam mesti nak letup2?takut ya nak goreng ayam

mama: eh napa letup2?jaga2 muka tuuuuu. kang kena muka parut lak!!

lol my mom..bukan nak jawab my question, instead risau pasal parut. mom will always be mom right?



and the other day, my mom suddenly asked me this question

mama: cincin tunang tu still ada tak?ke dah hilang mana2?

eeeee, tau la org ni carelesss, tak perlu nak perli lebih2..lol




aish, rinduuuuuuu my parents so much! rasa cm homesick, nak balik malaysia over the weekend boleh?huuuuuu....

Wednesday, November 9, 2011

wednesday again!


now now, this time im not gonna post photos for wordless wednesday again.
today i wanna post a video which i had come across on youtube.

watch it first and think. in which stage are you?





man, this video is so deep.
i dont want to go thru all stages.
let us just stay in stage 3 please?promise?

;-)

Friday, November 4, 2011

Saturday, October 29, 2011

random facts about the engagement.


sedar tak sedar dh nak dekat 2 bulan dh jd tunang orang. sy still ingat lagi saat2 before nak tunang tu. kelam kabut gila coz kitrng rancang nak bertunang bulan october sebab dlm my jadual academic, cuti sepatutnya october. but then tiba2 our new 'beloved' dean ske ati dia jek pegi ubah jadual cuti last minute, bawak cuti october jadi cuti raya! streesss sgt time tu. tapi Alhamdulillah akhirnya jadi jugak tunang time raya. nasib my mom yang banyak tolong uruskan semua.wuwuwu. mmg my mom terbaik!! so now, nak cerita skit bout the engagement. ;D

  • random fact number 1! all the preparation for the engagement was done within 1 month time only. yup,dlm masa sebulan my parents prepare semua2 for my engagement. kesian mama sebab dahla sgt last minute, bulan puasa lak tu. nasib ada lagi org nak terima tempahan2 sme even tho last minute. nasib baik jugak mama ramai kenalan, so diorng still sanggup terima all tempahan tu walaupon busy dgn preparation nak raya puasa.

  • my baju tunang dibeli siap, seminggu before tunang. that time sy baru balik malaysia, so kami stayed in kl few days tuk cari baju sy. plan asal was nak beli kain and tempah, tapi sebab benda dh jadi last minute, maka harusla beli siap. but luckily berjaya jumpa baju yg seperti di berangan kan .haha. it took one whole day sampai penat2 kaki dah pusing nak cari baju.akhirnya jumpa jugak.thanks to my parents yang sanggup penat lelah layan me cari baju.hihi.

  • the fact that nazmi pakai baju kemeja masa tunang tu sebab mmg i told him to do so. ni bukan kawin pon nak suh dia pakai baju melayu sedondon with me. mama siap ckp kang pakai baju melayu cm hang tuah plak.hihi.

  • the ring! akhir nya sy dpt cincin idaman!;p well dulu i penah tunjuk this picture below dekat mr buncit. masa tu tgh gedik2 berangan nak cincin ni. sebab dulu selalu jek tengok iklan diamond kat tv, and model iklan tu mesti nak pakai cincin diamond solitaire cenggini. so sejak tu berangan nak cincin solitaire satu.


  • photographer. guess what, we didnt hire any professional photographer for the ceremony. my parents xkasi.sob sob.sedih jekk. but then my dad ada mintak tolong kenalan dia yg minat photography tuk tlg ambik gambar that day. and dia tolong ambikan video jugak. xpela,tunang je pon. kalau kawen nak pgil cst bleyh?wakakaka.pang!!

  • masa majlis that day, our parents x bincang pon anything for wedding macam org len biasa buat. mmg diorng dh agreed to not talk about it yet. benda tu bincang len kali katanya.

  • for the pelamin, i actually mintak ngan mama nk ada bangku. sebab tak mahu duduk bersimpuh. gedik tak?hihi..sebab serious tak reti nk duduk bersimpuh cmtu, dahla tengah2 org ramai. malu den.




  • theme:pink. why pink?coz its my fav colour. but then nanti bila kawen takkan nak pink lagi?dang!

okeyh la, itu jek yang boleh difikirkan rite now.

till next time,daa!

Wednesday, October 26, 2011

Monday, October 24, 2011

2011 ending soon.

2011 will end sooonnn in about 2 months and half. tskk..cepat nya masa berlalu. rasa nya baru lagi org duk countdown for new year and now dh akhir tahun. banyak benda berlaku and now, im officially a final year mbbs student. oh yeah, FINAL year bebeh!

gosh td baru dapat our new schedule for this final year. its a new system implemented on us. oh well what can i say about it, whats done is done. walaupon sangat cuak nak lalui hari2 sebagai final year student, tapi hidup terpaksa diteruskan.haha. im going to start new rotation in medicine department for 2 months, along with other 11 classmates. aaaaaaaaaaaa cuak nye. dah la paling senior, sah2 kena banyak soal nanti.abis la...:-/

well 2011 also marks the change in my status. am no longer single. im someone fiance now. still quite unbelievable. haha. and maybe tahun depan kawen?ahaaa gatal plak bunyi. sila pass your final mbbs dulu baru boleh pikir!

and by the end of this year, im gonna turn 24 years old. rasa sgt tuaa. doink! umur jela tua, tapii dalaman rasa cm budak2 jek lagi.uhuhu. gosh umo 24,my mom dh ada anak sorang kot. but me?im still struggling with my studies. busan tul. cepat la abisssssssssss. sy dah xnak duk kat negara india niii!bencilaaaa. sapa2 yg penah dtg india jek tau betapa negara ni sgt membencikan. and what am i thinking, nk blajar sini 5 tahun???ok, sudah la, dh survived 4 years dh, another 11 months to go. gambate!!!

Monday, September 26, 2011

holiday in malaysia, March 2011


Ni cerita basi 7 bulan lepas. nak jugak update walaubagaimana pon.blame the malas me.
soo much to tell yet so lazy to write anything.but since baru lepas abis exam ni, alang2 bosan jadi marilaaaahhh!

first of all, cuti march aritu sangat lamaaaa! 3 weeks. ahaha. what, you think 3 months? mmg jangan mimpi!xpaham kenapa students medic kat other places boleh cuti berbulan2 but my place xsampai 1 bulan pon.tak adil betul.

anyway, aritu smpai malaysia pukul 12 malam and macam biasa mr.buncit dtg ambik. teman me till morning. and and and he surprised me with a cake! my favorite cake, chocolate indulgence for my belated birthday. so scweeet my buncit..hee. sampai2 malaysia jek terus menggemukkan diri.hurmmm..

now lets start with the 1st week at home sweet home.
1st week tu sy sempat duduk melepek di rumah 3 ari je kot, before pegi smula ke kl to spend time with my nazmi. since dia tengah ada attachment hospital that time, i cant ask him to come back to terengganu. that is soo selfish of me, so i booked a ticket to kl, thanks to my mama.:-)

stayed in kl around 4 days.eh ke 5 days?eh whatever..sooo..we went shopping,bought some stuffs to bring back to india,teman him men futsal, lawat his college and friends, and paling best dpt teman him praktis for his dinner performance. this was my first time tgk dia men gitar live depan mata actually.klu tak before this thru webcam jek.lol sedih.he actually insisted me to follow him pg kolej and tgk dia praktis. the original plan was dia ajak pegi his college's dinner,tapi sbb tarikh dinner tu ubah then sy xsempat.;-(.thats why pg tgk dia praktis pon ok.

then, my parents dtg kl and kitrng fly off to sabah and sarawak for holiday. stayed in sabah for 2 days and sarawak for 4 days. and tu jugak my first time eva pegi sarawak. nothing much to see actually but kuching mmg cantik la. nak pegi sarikei tapi xsempat plak. maybe next time. sempat tgk bujang senang jek.haha.akif sgt excited. siap ajak pg zoo buaya.tapi xpg pon.xsempat.

my last week in malaysia tu nothing much pon yg sy buat. my grandma dtg stayed with us for the whole week sbb cucu dia surng ni balik. i love my grandma yg comel tu sgt2! hee..owh yaa, nazmi ada balik that weekend tooo.. tapi sekejap jek la.tapi still sempat dating .motif?


lepak di restoren padi,cyberjaya with him.



ada sepasang burung yang ske sangat dtg around my house area. ni burung apa eh?enggang?


skating with him.;-)


my buncit while practising and he was soo cool!hihi.


pizza time!ok lapar plak tgk makanan...


waiting for the plane to sabah.

kota kinabalu.


sarawak nite time.





laksa sarawak.nyums!


museum sarawak. see this picture carefully, and then watch the picture below.


LOL


the museum from outside





replika bujang senang.


kek lapis sawarak!now im getting reaally hungry while writing this.erghh


harusla my mum borong habiss.


trying out melapis kek lapis sarawak.hehe.


and our first time nek sampan. mama xmo nek sbb dia tkut.haha,


aish demok nye anak2 en zahar nihhh





pantai batu buruk. read the tshirt! it says-
my gf went to london
and all i got was
this lousy tshirt.

yeah i bought him this shirt last time masa pg uk.hihi.nasib nazmi tak malu nk pakai.;p





so i guess thats all about my 3 weeks holiday in malaysia. short n sweet review.;P

p/s- next bila rajin nak update sal engagement details plak. (bila rajin jek)

till then, taaaa!

Saturday, September 24, 2011

the engagement

hee i am someone's fiancee now . cant believe it my self. its been 24 days since the engagement.and i am a happy person. ;-)



date : 1st sept 2011 (3rd Syawal)
place : my house

sebenarnya i dont feel like uploading pictures in this blog dah. blog ni too public and its quite scary coz i dont know who's been reading it. so yeah..maybe im going to make it private one day.