Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, December 28, 2011

Last birthday in India


So today is my birthday, and hopefully its my last birthday celebration in india!yey! Grateful to have my friends celebrating my birthday here.love much!

Ps- someone x wish lgi my birthdayyyy. Sobs. Patut marah ke tak?huhu

Wednesday, December 14, 2011

First Oncal and First Perrectal


the hematoma

Now I'm in operation theater, waiting for appendisectomy surgery but end up tengok brain surgery for hematoma. Btw this is my first time doing oncal for surgery posting. Tapi sampai pukul 8pm jek.teheee..

Owh yah, td sy tengok colonoscopy for 2 patients. Perghh agak nasty jugak la this procedure with the stools and all.


Patient 1 - old lady, came with lower GIT bleeding. On colonoscopy, mucosa edematous. Biopsy taken to rule out any malignancy.

Patient 2 - old man with anemia. did my first perrectal for this patient. no abnormality detected.

Tadi time colonoscopy, Dr anil boleh plak selamba mkn biscuit sambil tgk the procedure. LoL.


P/s - jumpa Dr Cristopher and dia sgt cool and baik.skee!:p


Ok,got to go. Sambung tgk surgery.adios.

Monday, December 12, 2011

First Day of Surgery Posting


me : sugar ? (asking whether he has diabetes causing the ulcer)

uncle : no sugar, no bp

me : since when like this?

uncle : ( talking something i cant understand) .. vehicle (so the cause of wound was car accident)


poor uncle, may u get well soon!


Thursday, December 8, 2011

Psychiatry Posting

Yesterday, Dr deepak told us yang arini kemungkinan besar ada exam end posting for psychiatry. Dalam hati sy fikir, tak mungkin la sy sempat exam arini, since my matric number agak last2. so takkan la sempat ye dak?dah la pesakit psychiatry kat ward setakat 2-3 orang jek sehari. jadi malam semalam sy melagha dengan berjaya sekali. latest running man episode dah keluar, yeyy! sambil tengok running man, sambil fikir, xpe, esok exam tengahari start. pagi tu sempat baca lagi.

Pagi ni bangun dengan perasaan bersalah, gosh i need to start study for the exam! so pegi kelas, lepak di library and sempat la baca 2-3 kerat. tiba2 kena panggil for tutorial. dang! tutorial pon tak baca. aduyai... pegi tutorial, kejap2 pandang dr deepak, kejap2 pandang lantai. tolong la jgn tanya akuu.

Habis tutorial, pegi makan kat kantin dengan kawan2. then tiba2 dengar denin and ira nak balik umah. hurm, menarik..so, sy pon gamble balik umah dengan harapan xde exam harini. pastu makcik denin ajak tengok movie al-hijab plak dah. alaah, tengok movie sejam lebih apa la sangat, ye dak?lagipon exam esok, banyak lagi masa nak baca. so i watched the movie happily sampai abis, bila tiba2 nadiot call bagitau doc nak buat exam semua sekali arini. oh mannnn!! terusss sarung tudung indon and off we go to hospital balik. grrr..

on the way pegi kelas tu, apa lagii, speeeeed readingggg!! kelam kabut baca dalam auto. nasib baik dapat pakcik auto yang bawak dengan cermat. kalau tak , ada yang kena motion sickness plak. sempat la baca sikit2 dalam auto tu. ''anti depression drugs - ANTIDEP!! ( amitriptiline, nortrptyline.tri imipramine,imipramine, doxepine, protriptiline) , history taking, bla bla bla''.

sampai2 hospital, baca 10 minutes, terus kena panggil ngan doc untuk ambik history from patient. haiz...nasib baik la exam psychiatry ni, kena ambik history and buat MSE jek. tak payah buat examination. masa viva tu, ok la. nasib dapat Dr Darleen, tapi lama pulak dia duk viva. macam2 dia tanya. huhu. and im actually confused nak diagnose the patient, whether he had bipolar or depression. symptoms macam depression, tapi ada jugak tanda2 macam bipolar.huu.. whatever it is, exam dah habisss!

Maka harini, tamat la riwayat posting psychiatry ku. and this is the first and last psychiatry posting for me. ada la few cases yang menarik, tapi kebanyakan nye case alcohol withdrawal, depression, anxiety, and suicidal. yup, banyak case suicide kat india ni. ada yang nak gantung diri, ada yang ingest poison. senang betul diorng nak cabut nyawa sendiri.huhu. tapi rasanya kalau psychiatry kat malaysia lagi menarik kot. yela, banyak case histeria la, rasuk la, mcm2 lagi. aritu nazmi cerita, masa dia posting psychiatry, jumpa patient yang tiba2 nyanyi la, menjerit la,mcm2. kat india ni xde la plak. maybe sy yg tak sempat jumpa kot.

anyways, sebenarnya posting psychiatry best sebab sangat relaks. haha. rutin harian lebih kurang jek. pagi pegi ward round tu pon jumpa 1-2 patient jek. then sapa2 kena ambik case, leh pegi ambik case. yang lain melepak jek. or if not, ada tutorial or seminar. then kadang2 lecture. but most of the time, saya duk melepak kat library jek, tido. bahagia tul. ;p .

cukup2 la orang duk ambik gambar sy tido kat library.heh.

picture taken by denin


but denin, i have ur picture toooo. hak!;p..nasib xde video jekkk.hehe.


but after this, no more relaks2. lepas ni sy posting surgery. my final surgery posting ! ooooh xsabarr. xsabar nak jumpa Dr Christopher. eh eh?haha.


k la, penat cerita pasal psychiatry panjang2.

till then, bye!!

Tuesday, December 6, 2011

Burger malaysia



So this is my favorite kuih ever! Sebab semalam teringin sgt nak makan, maka harusla berusaha untuk buat sendiri. Nasib la duduk di perantauan, kalau kat malaysia mmg pegi pasar malam jek!

ni resepi so that lain kali nak buat, senang skit,bukak blog jek. Since I don't have buku resepi.


resepi roti:

200g tepung

140 ml susu/ air

2 sudu besar marjerin/butter

2 1/2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

2 sudu kecil yeast

timun

sambal bilis


campur bahan2 and uli. biarkan kembang 2 kali ganda (30 min).

tumbuk bahan uli untuk keluarkan angin. bahagi 8. biarkan sampai kembang lagi. goreng.


* cara untuk aktifkan yis - rendam dalam air suam dan tambah gula. biarkan yis sampai berbuih*



Sunday, December 4, 2011

prevent 'right click' on images


yesss!
i found a way to prevent right click on my images, and also even better, u cant even do left click on my images or enlarged it! ehehehe.. its a precaution so that not anyone can have ur photos.

so skrg dah boleh uplode gambar byk2 sesuka hati. and u dont have to be worried about it.

;D

its sushi time! (trip to shiro, UBcity)


hello !

yesterday me and friends pegi melantak sushi kat Shiro, ub city. Memang kalau tiap kali craving for sushi, kitrng akan pegi shiro coz ada buffet! so boleh makan byk2 sampai ko muntah.

the dishes include sushi, maki, dimsum, and my favorite chicken pau! u can keep on ordering everything until u rasa dah xlarat nak sumbat perut tu.kekeke.

however the cost is quite pricey, if converted into ringgit malaysia, around rm80 for each person. so xde la nak pegi selalu kann, just bila terasa nak sgt sushi and bila duit allowance dah masuk!;p


so here are few pictures of our trip.



dalam auto on the way to UBcity.
with ma bestfren nadiot, and roomate,dyanah.










tengah kebosanan tunggu makanan. abg waiter ni tak pandai ambik gambar laa..zzzz



nom nom nom!makan puas2!



muka gembira bobo makan sushi.LOL









dah puas melantak, sesi photography plak.tehee..























macam ni la rupa auto india!



on the way back home. muka kekenyangan.;p

happy dpt makan sushi.;D





short video trip to shiro.;p.




till we meet again.
taaa!