Daisypath Anniversary tickers

Saturday, January 29, 2011

review: blackberry torch vs iphone

helloooo!;D

gedik kan nak buat review2 bendalah ni ehh.haha. ntah macamana tetibe terpikir nak buat review pasal blackberry torch. well actually this review is not specific for torch only, sme BB pon sama je lebih kurang. this review will compare blackberry versus iphone only. saja2 nak buat review, mana la tau kan kalau2 ada nak beli new smartphones and u still dont know nak beli antara dua hp ni. so i hope this review will somehow boleh membantu.

now,first of all, the physical features. for those who doesnt know, torch has both touch screen and qwerty aka keyboard kecik tu. its a slide phone, yang bila korang bukak slide tu then tadaa, kluar qwerty yg cute tuh. ok for me,bg saya yang ske type2 laju2 ni, yang ske type sambil berjalan bercakap ni, typing using qwerty is sooooo much better compared to using ONLY touch keyboard(macam iphone tu). mmg sangat leceh i tell u kalau kena type using touch screen.ini based on experience sebab dulu masa laptop sy tgh rosak, sy pinjam my fren punya itouch tuk online sme tuh and ya Allahh, annoying plis? asyik2 tersalah tekan2. asyik2 typo.T.T. so yeah, org kata kena praktis dulu,lama2 ok la gne kan,tapi sangat tidakkkkk!haha..so nasib baik la torch ni ada qwerty. not only torch,even curve n bold oso. and bagi yang jari2 dia agak2 size besar skit, sila la pakai curve sbb lagi senang nak type memandangkan jarak2 antara each words adalah besar,senang skit nak tekan.

then, one thing i absolutely like about BB, the phone is user friendly in terms of social networking and messaging. i mean, for those yang tau, BB akan slalu keluar automatic notification for every social networking yang u ade eg Fb,twitter, tumbler, email,ym etc. so tak perlu la tiap kali u nak check each application nak tgk ade tak new coming messages, tak perlu. i dont know about iphone. but from what i see, takde rasanye kluar notification macam tu.haha.correct me if im wrong. so for me yang lebih mementingkan penggunaan social networking ni *ok kenapa penting?abaikan*, i find using bb is more convenient.enough said.

coming to applications. so iphone mmg popular dengan applications yang menarik and i admit iphone's applications are more interesting n lagi banyak choices compared to bb. for people yang ske main2 permainan yang comel2 seperti lompat2 katak,or tembak2 lembu or bela2 ikan. yeah iphone is way better then blackberry. because graphic dia lebih cantek n choices apps dia pon lagi banyak. BB pon ade,sapa kata xde. banyak jek actually and the apps are getting better and more features are added regularly. so nnti satu hari nanti mana la tau kot2 apps BB sama taraf ngn iphone,kan? but for me, org yang jenis cepat bosan kalau main game2 ni, those apps are not that important to me.hehe.

Using blackberry, u can access internet 24/7 provided u langgan the internet services la. kalau kat India ni, sebulan just bayar dalam 400 rs = 27rm sahaja! how cheap is that when u can surf anytime u want? boleh download lagu mana2 u want?heh,mmg tak rugi la i ckp! and for iphone pulak, boleh la jugak internet, tapi limited compared to bb. i dont know much, but my fren bayar dlm rs 100 for internet with limited 2G of data plan. so dia sangat la berjimat cermat aka kedekut mengguna internetnye. sangat la tak cool you all kalau tiap kali nak online, u kena berkira2 takut internet habis.HAHA.oh maaf la dening mengutuk skit.;p

as for prices, blackberry are cheaper than iphone. nak2 kalau latest iphone 4 tu,harga jauh lg mahal compared to torch. so sp agak2 bajet hanya sekadar mencukupi, beli la blackberry only. even new blacberry curve 3GS harga dlm rm 1000 *ini last time i check, i dont know the new price now* compared to iphone.even harga itouch pon dah nak sama harga bb curve baru, blom iphone latest lagi tuhh.T.T..for those who value ur money,think carefully okeyh.lol. other than that, of course yang best pasal bb adalah its bbm aka blackberry messenger. bbm ni macam ruang for chatting, but only for bb users only. sapa2 yg ada kenalan yg gne bb jugak,boleh la senang contact with each other. for example now i can contact my bro yg duduk di Aussie tu tak kira ms ikut ske ati jek.lol.klu dulu nak anta sms,mmg la mahal.now, senang boleh contact everytime.jimat pon jimat. senang hidup.

so yeah,itu le serba skit sal bb ni. kalau sape2 terasa berminat nak bli, jgn ragu2,grab it now! can i ask for komisyen from blackberry for promoting you??

till then,taaaaaaa!

2 comments:

ad_nin said...

hamboi2 ekauuuuuuu!!..tp papepun mestilaa ipong lagi bestt..sekian!!

neerna hazeera said...

hahahahahaha!bising la deningggg.lek ar.;p