Daisypath Anniversary tickers

Thursday, October 28, 2010

just as a reminder.

i love this article. someone posted it on fb, and i find it very useful as a reminder for me and to you people also. lets read it together.;)

'' Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku). Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah.


Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku). Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.


Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..


Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)


Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita

betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.



Monday, October 25, 2010

R.A.N.D.O.M

i wanna update sgt sgt but i dont have stories laaa, so that explains the random entry.




1) and because its random, i letak la random picture also.hee.but not so random i guess, that baju suits my blog la,.and yes,i like butterfliess.
gambar ni diambil masa sy still pakai braces,last year.this was during nadiot's birthday dinner at The Chillies.


2) my wish for upcoming birthday , 2 months from now isss BB TORCH! so plis plis people yang murah hati outhere,kumpul duit can?;p..or nak mintak ngn parents leh?*mama nak hp baruu,hp ya dh burukkk.dah lama mama tak beli kan hp for meee* ok,confirm tak dilayan.heh.

gorgeous kan kan??ah mauuuuuuu..!dia ade touch screen plus qwerty jugak.tu yg best tu tho im not a big fan of touch screen pon.tapi kalau hp ni offer 2 2 touch screen n qwerty,kan better.


3) next year, 4 couples from my batch akan kawen. semua buat majlis after final 3rd phase,on april. im planning to go but i dont know yet.if ada transport,boleh la pegi. ish jeluz nyeee.and when is my turn???lambaaattt lagi. parents dh ckp awal2,kena abis study dulu.lol.tapi tak kisah pon,mmg sy xmo kawen pon time belajar ni.macam susah jek,btw nazmi pon jauh.hurmm..

4) next 2 weeks, sports day kolej akan start.wee excited! nak men sukaneka!haha.owh nak join futsal jugakk.tu jela sport yg sy boleh men pon,kalau nak men netball ke basketball ke, harammm.dh la sy ni takut bola,kalau bola dtg bukan nk tangkap pon,silap2 lari jekk.at least futsal men ngan kaki.not that scary.;p, and ade charity dinner.nak pakai ape ehhh.ok nanti pk!

5) now sy tengah posting dermatology for 1 month.ishh geli la posting dermato ni. macam2 sakit kulit pelik2 ade. yang tak best nye,smee nampak lebih kurang. dah tu,camana nak diagnose sakit ape kalau sme benda nampak cam sama jekk.ayooo..

ok la,thats all i can think of for now. (mmg random gila entry ni.heh)

till then,bye people.have a nice weekend ahead.;)

Saturday, October 23, 2010

nak buat specialist ape yek?

so people *read: my family,cousin2,sedara mara,kawan ayah,kawan mak,bla bla bla* keep on asking me nk buat specialist ape eh bila dah keja nanti? pakcik makcik sme,saya belajar nak jadi general doctor pon belum abis lagi,ada lagi 2 tahun lagi, mana la saya nak fikir pasal specialist2 tu lagii..hurmm..step by step dulu leh tak. buat masa ni mari kita concentrate nak abiskan 5 years course ni dulu.

ok,sbenarnye tak dela tak fikir langsunggg..ada jek kadang2 tu cam pk,aku ni nak jadi doctor apee?takkan nak jadi MO biasa jek?tak nak ambik specialist ke?*tapi bila pk azab kena study tu,perghhhh terus cam tak best. eh eh.*

so these are my options, jadi mari kita nilai satu2 yek,mana satu yang best!

1) OBG/O n G/obstetrics and gynecology
so my top choice sejak zaman dahulu kala lagi sudah tentu mau jadi doctor pakar sakit puan. kenapa yek?well dulu ingat lagi,masa sy darjah 2 kot,my teacher penah cakap kat sy,nanti bila sy besar sy kena jadi doc pakar sakit perempuan sebab dia kata zaman sekarang, doc sakit perempuan sme laki jekk.so malu la perempuan2 nanti. so sejak tu la sy dah terkait dengan bidang sakit perempuan ni and lama2 jadi macam minat.
tapi,kenapa eh kalau time lecture obg jek,mesti la rasa mengantuk?kalau tak mengantuk pon,mest rasa busan.haish,kenapa eh?kata minat,tapi time lecture tak best la plakk. hurmmm,ni kena fikir balik nih!

2) surgery
yeps,sukaaa jadi surgeon jugakk. uish macho kot kalau perempuan jadi surgeon??hahaha. have u ever watched any of grey's anatomy's episode??yeps, they are all surgeons and if u know dr bailey?she is my idol.ewah ewah.sbb ape?sebab dia surgeon,tapi dia pendek.wahaha.*ye s pendek tettt.T.T*.so kalau tengok dia buat surgery,mesti dia berdiri atas bangku.so sapa kata org pendek tak leh jadi surgeon???ceh!hahaha..anyway,thats not my point. i wanna be a surgeon because its interesting,just that! compared to being a medicine doc,surgeons are way more adventurous. ko boleh bukak abdomen org,boleh jahit2,boleh explore human body,etc.;p.tapi masalahnyeeee nak jadi surgeon anatomy harusla tiptop!heh,tak suka tak sukaaa...tapi itu bisa diatur.kenala rajen membaca kan?tapi nak jadi rajen tu yang susah.hurm.however,ade 1 thing yg leh demotivate me, i cant stand tengok darah2 tulang2 yang terkeluar dari badan ke,or luka besar terkoyak muscles ke,ape2 je la.rasa ngeri sgt2!huhu.camne eh?meybe with years of training,rasa tu boleh subside kot.hopefully.

3) oncology
tak tahu la nape terasa oncology macam best.padahal sebenarnye ambik oncology lagi mencabar because u have to deal with severely ill cancer people,people waiting for their *death sentence*,no cure,short life expectancy, etc etc.how sad is that huh?even my autie, my closest autie,whom i love so much, jugak dah meninggal sebab cancer.meybe,thats the reason kot sbab pe oncology is on my list.meybe because of her.

4) psychiatrist
dealing with org gila,nanti aku pon leh jadi gila.haha. tapi macam best la.plus plus jadi psychiatrist tak yah nak tengok darah sepanjang masa.big point for that!

anyhow,im still thinking of other choices also besides above.
ni sme hanyala my top choices jek buat masa ni,
tapi mana la kita tau ape akan jadi in the future kan.
yang penting now,abis kan my MBBS dulu,ye wajib!
pastu kawen!eh eh.;p

ok la,adios amigos.;D

Monday, October 18, 2010

holiday in malaysia, oct 2010


cuti selama 2 weeks je,nak expect ape from that?apart from spending it with my family and him,nothing else sempat di buat. nak jumpa kawan2,lagi2 yang jauh tu mmg x sempat la kan. lagi2 kalau kawan rapat sme xde di terengganu.heh.

dah,malas nk complaint pasal cuti yang memang takkan pernah banyak. sy nak ckp sal benda2 yang buat saya happyyyy sepanjang cuti d malaysia.

first skali,masa mula2 sampai malaysia mestila paling happy bila jumpa dengan dia. hehe. dia datang jemput di airport and teman me sampai la ke pagi coz my flight ke KT keesokan harinye. kitorng lepak2 di oldtown dekat kawasan cyberjaya and macam biasa,ambik gambar.;p.

then weekend tu,dia balik KT semata2 nak jumpa sy.heee...before this, kalau sy cuti, dia memang ade di KT sebab dia pon cuti. but this tyme dia xde cuti, lagipon dia dah start clinical, so mmg cuti xde sangat. but anyways, dia balik weekend so that we can meet up.
and guess what, dia bawa berita mengejutkan! his family nk jumpa sayeee, and its our first meeting ever. so i went to his house since his family ajak makan2 skit.goshhhh! gila cuak okess. nak jumpa bakal mertua *ehem ehem perasan Xp* sapa yang tak cuak???time nk jumpa tu, tuhan je la tau nervous nak matii. pergi interview pon tak nervous kot. erghhh,sumpah takut. tapi bila dh jumpa,dh burak2, family dia ok jek.smee baik. siap ajak pergi dinner kat luar skali.LOL.

and the next day, sy and dia pergi kuantan. xde motif pon actually, saje busan2..tapi sy happy sangat sbb dpt spent time together the whole day. and on the way back, kitrng singgah di pantai. cantek tempat tu.ske!

ok sampai situ je la crite,malas dah nak menulis,yang lain update gambar je la.;p


at old town



otw to kuantan


di pantai.;p


masa kitrng tengah ambik gambar,ternampak pasangan pengantin ni tgh photography.sweeetttt..


with my mom

tgk budak ni,mana2 pon boleh tidooo.




then on the last day, dia bwk i pg dinner at sunway pyramid.ape ntah nama kedai tu, bumba shrimp gum kot?tak ingatt






and i got my 1st birthday present,from him.heee..



thats all for now.
till then,bye.;


homesick....!!

im back in india,so called incredible india.incredible la sgt.padahal ape pon xdek!heh. now rs sangat sangat homesickkkkk...homesick sampai nk buat ape2 pon xde mood. nak g kelas pon rasa malas. nak buat ape2 pon rasa malas. haish. looking forward for next holiday which is in april next year *heh baru balik dh pk nak balik malaysia lagi. apa daaa*

nak tau satu2 nya benda yang akan sentiasa buat sy homesick??



NO laa..not the bed,silly!LOL (well,part of it tooo..huhu)..but look again,see something underneath tu??




tadaaaa! ni la yg buat saya sgt sgt homesickk!!memang kalau saya balik malaysia,akif wajib tido dengan saya..rindu nak tdo dengan budak kecik ni.

tengok, budak ni kalau tdo tak beragak2,ambik space besar macam katil sendiri!hurmmm...haih rindu rindu rinduuu nak peluk budak kecik ni...;-(

Monday, October 4, 2010

updates from malaysia!


nothing much.just wanna share ape yg sy buat kat malaysia sepanjang 5 ari ni.owh owh aritu tu tukar tket balik mesia.tket diawalkan 2 ari sebab Incredible India ni ade riot,so bg cuti 2 ari.jadinye sy rela abh duit tukar tket dr duduk india 2 ari tak buat ape2.exam pon ditunda after cuti.hmmmpp!

aritu arrived di lcct kul 1 pagi,then terus nazmi dtg ambik di epot.coz flight to KT keesokan pagi nye,so sepanjang mlm tu dia teman sy n kitrng abeskan masa d old town.dun worry,tak pg tempat2 mencurigakan pon.;p.ah bahagia dpt berjumpa,after berbulan2.rasa sgt tak puas!tp xpe,this weekend dia dtg KT,so kitrng plan nk pg Kuantan.parents pon dh kasi.heee.xsabar!i wanna uplode some photos tpi terlupa bawak cabel camera lak,so len kali la..

di rumah tak buat ape2 pon.parents pon kerja.hurmm..juz ade pg open house.other thn that,makan makan makan!klu blik mesia mmg slalu berat bertambah.no doubt! owh kat rumah sy memasak!haha.my mom suruh.sje dia nk try my cookings.(FYI,1st time nk masak for parents ni).wuwuwu.n guess whattt,my parents ckp sedaaappp!

baba: best ya masak!leh la kwen ni.
mama: senang hati mama,anak mama reti masak.

hahaha.see people,tak la noob sgt ye sy bab2 masak ni.;p

so arini dh 2nd day masak,coz weekend tentula mama masak kan.ari2 weekdays jek sy masak coz my mom kerja.tapii xpeee,thats the least i cn do to help her.kerja2 lain seperti laundry,kemas umah,etc2, ade org laen tlg buatkan dh.;p.n today,sy try buat choc kek lagi.coz nnt my parents nk buat 2nd open house,so nnt i nk buat cake for the open house. jgn ty nape dh 2nd time buat open house.lol.

okeyh thats all updates stakat 5 ari duduk malaysia ni.ade lgi 12 ari tnggal.huhu.benci la cuti pendek2 cmniii.benciiiiiii.n photos akan diuplode kendian2 bila dh blik bangalore.;-).sementara tu,see this pic first,its him!dia perform for jamuan raya his college last week.heee.cool eh cool eh.;p.




till then,adios!