Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 23, 2010

nak buat specialist ape yek?

so people *read: my family,cousin2,sedara mara,kawan ayah,kawan mak,bla bla bla* keep on asking me nk buat specialist ape eh bila dah keja nanti? pakcik makcik sme,saya belajar nak jadi general doctor pon belum abis lagi,ada lagi 2 tahun lagi, mana la saya nak fikir pasal specialist2 tu lagii..hurmm..step by step dulu leh tak. buat masa ni mari kita concentrate nak abiskan 5 years course ni dulu.

ok,sbenarnye tak dela tak fikir langsunggg..ada jek kadang2 tu cam pk,aku ni nak jadi doctor apee?takkan nak jadi MO biasa jek?tak nak ambik specialist ke?*tapi bila pk azab kena study tu,perghhhh terus cam tak best. eh eh.*

so these are my options, jadi mari kita nilai satu2 yek,mana satu yang best!

1) OBG/O n G/obstetrics and gynecology
so my top choice sejak zaman dahulu kala lagi sudah tentu mau jadi doctor pakar sakit puan. kenapa yek?well dulu ingat lagi,masa sy darjah 2 kot,my teacher penah cakap kat sy,nanti bila sy besar sy kena jadi doc pakar sakit perempuan sebab dia kata zaman sekarang, doc sakit perempuan sme laki jekk.so malu la perempuan2 nanti. so sejak tu la sy dah terkait dengan bidang sakit perempuan ni and lama2 jadi macam minat.
tapi,kenapa eh kalau time lecture obg jek,mesti la rasa mengantuk?kalau tak mengantuk pon,mest rasa busan.haish,kenapa eh?kata minat,tapi time lecture tak best la plakk. hurmmm,ni kena fikir balik nih!

2) surgery
yeps,sukaaa jadi surgeon jugakk. uish macho kot kalau perempuan jadi surgeon??hahaha. have u ever watched any of grey's anatomy's episode??yeps, they are all surgeons and if u know dr bailey?she is my idol.ewah ewah.sbb ape?sebab dia surgeon,tapi dia pendek.wahaha.*ye s pendek tettt.T.T*.so kalau tengok dia buat surgery,mesti dia berdiri atas bangku.so sapa kata org pendek tak leh jadi surgeon???ceh!hahaha..anyway,thats not my point. i wanna be a surgeon because its interesting,just that! compared to being a medicine doc,surgeons are way more adventurous. ko boleh bukak abdomen org,boleh jahit2,boleh explore human body,etc.;p.tapi masalahnyeeee nak jadi surgeon anatomy harusla tiptop!heh,tak suka tak sukaaa...tapi itu bisa diatur.kenala rajen membaca kan?tapi nak jadi rajen tu yang susah.hurm.however,ade 1 thing yg leh demotivate me, i cant stand tengok darah2 tulang2 yang terkeluar dari badan ke,or luka besar terkoyak muscles ke,ape2 je la.rasa ngeri sgt2!huhu.camne eh?meybe with years of training,rasa tu boleh subside kot.hopefully.

3) oncology
tak tahu la nape terasa oncology macam best.padahal sebenarnye ambik oncology lagi mencabar because u have to deal with severely ill cancer people,people waiting for their *death sentence*,no cure,short life expectancy, etc etc.how sad is that huh?even my autie, my closest autie,whom i love so much, jugak dah meninggal sebab cancer.meybe,thats the reason kot sbab pe oncology is on my list.meybe because of her.

4) psychiatrist
dealing with org gila,nanti aku pon leh jadi gila.haha. tapi macam best la.plus plus jadi psychiatrist tak yah nak tengok darah sepanjang masa.big point for that!

anyhow,im still thinking of other choices also besides above.
ni sme hanyala my top choices jek buat masa ni,
tapi mana la kita tau ape akan jadi in the future kan.
yang penting now,abis kan my MBBS dulu,ye wajib!
pastu kawen!eh eh.;p

ok la,adios amigos.;D

3 comments:

BUNGA said...

salam ziarah..
smoga impian anda menjadi kenyataan suati hari nanti yer.. InsyaAllah :)

neerna hazeera said...
This comment has been removed by the author.
neerna hazeera said...

hye,salamm.
thank you sis for ur doa.i appreciate that!;D