Daisypath Anniversary tickers

Monday, September 30, 2013

Babymoon

Assalamualaikum!

Weekend lepas saya mintak cuti 2 ari. Memang plan nak pergi berjalan pon. Konon sebab dah busan dengan working life. Nasib baik dapat cuti. Awal2 planning nk g PD, nak tido kat Grand Lexis. Alaa hotel yang ada swimming pool dalam bilik tu. tapi mama tak kasi plak pergi jauh2 sebab cuti kejap sangat. Dia takut nanti penat. Last2 pergi kuantan jek. Haha. Tapi dah bagitau hubby siap2 nak duk resort.hihi. Saje gedik nk merasa duk kat resort plak. So kitrg duk kat La Village resort. Ok la bilik dia and tepi pantai.rate pon xde la mahal sangat.

So kitrg bertolak malam khamis tu.malam tu bermalam di hotel ms garden dulu. Then next day baru tido kat La Village.
Kat kuantan kitrg just jalan2 kat mall jek and tengok wayang. Tapi sempat jugakla survey katil baby. Hihi. Nazmi nak survey katil baby tuk letak dalam bilik dia. Kitrg plan nak beli playpen tuk bilik nazmi sebab kalau nak beli baby cot betul besar plak. But for my room, saya memang nak beli baby cor warna putih. Hihi. So kitrg survey kat kedai anakku. Adala jumpa tyg berkenan tapi harga mahal skit sebab kualiti lain. Lama gak kitrg duk survey tapi xdela beli trus. The next day baru la nazmi beli selepas lama berfikir. Haha.

Petang tu kitrg check in kat resort then terus pegi pantai. Tak lama sampai kat pantai tu hujan lebat plak. Last2 kitrg lepak kat kedai tepi pantai tu. ramai lak mat salleh lepak skali kat situ. Huhu.

Malam tu lak nazmi ajak makan ikan bakar kat tanjung lumpur. Bestla gak. Kitrg makan sotong celup tepung, udang bakar ngan ikan siakap stim.hehe.

The next day, awal2 subuh lagi saya dah terjaga. Nazmi cakap nak tengok sunrise.. Hehe. Tapi kitrg terlambat skit sebab matahari dah naik skit. Tapi camna pon still cantik pemandangan tepi pantai. Hihi.









Tuesday, September 24, 2013

24 Weeks Of Pregnancy

Hello..salam.

Arini terasa rajin plak nak update pasal my pregnancy. Maklumla arini off day (post pm shift). So currently sy dah 24 week, 5 days pregnant. Wow dh masuk 6 bulan pregnant okeyhh. Perut pon dah tak boleh nak cover dah. Kalau tak before this mesti cover perut dengan lab coat dengan harapan orang lain tak nampak perut buncit ku.haha. Tapi sekarang dah tak mampu. Perut makin membulat dah makin besar.huhu.

Perkembangan terkini about my pregnancy basically sekarang selera makan bertambah2. Masa awal2 pregnant dulu selalu lapar tapi selalu tak lalu nak makan nasi or tak tahu nak makan apa. But now asyik rasa nak makan jek. Dah la makan macam lagi banyak dari portion biasa. Sebab tu la berat badan dah naik 5 kgs! Haha. Yup aritu masa antenatal check up, berat saya dah 53 compared to 48 baseline berat. Oops terbocor rahsia berat badan.hihi. Anyway nurse cakap saya terlebih 1 kg dari berat yang sepatutnye. Tskk. Owh lagi satu, hb ( hemoglobin) saya turun balik masa last check aritu.haiyooo. Padahal dah makan iberet untuk tambah blood. Latest hb saya 9.8. Haih. Mula2 awal pregnant hb trun 10.then naik kejap 11. Now 9.8 lak. Tskkk.. Tapi before this pon hb saya memang range rendah pon. Anyway as long as xde anemic symptoms, xpe la kot. Oops ni cam bincang topik medical lak.

Erm selain tu apa lagi eh perubahan..owh semalam saya noticed dah ada linea nigra. Huaaaaaaaaa...! Cacat. Padahal dah letak bio oil dah tau! Tapi nasib baik xde la hyperpigmented sangat just nampak la perubahan skin kat area bawah pusat ni. Nasib baik striae gravidarum xde. Tgkkk, cakap medical term lagi. Haha. Gini la jadi nya bila doctor pon sibuk nak tulis blog. Owh yaa, pusat saya macam semakin lama semakin nak terkeluar. Tidaaakkkkk......i hate pusat terbonjol gitu. Burukkkkk!

Tau tak now kaki pon kadang2 edematous ( swelling) . Masa 1st time perasan kenapa kasut macam ketat jek. Tengok2 dah ada edema. Hukkksss..
Pastu belakang pon kadang2 sakit especially time kerja sebab banyak berjalan.huhu. Penatnya kerja now. Rasa macam nak ambik cuti jek tauuu..tskkk...

So i got another 12 weeks tuk term. Wahh semakin cepat lak rasanya. Macam scary pon ade..

Haa lagi satu, sekarang saya rasa baby bergerak makin kerap dalam perut ni. Hek. Rasa cam pulsation gitu. Kadang2 sampai boleh nampak perut bergerak2 sendiri. Like right now, saya tengah rasa baby bergerak. Aktif betul tauu. Mesti dia tengah seronok berkuak lentang dalam ni.hihi.

Ok la tu je nk update. Sekarang ni me and hubby tengah survey2 katil for our baby. Hihi.

Ok thats all for now. Taaaa!!