Daisypath Anniversary tickers

Sunday, February 6, 2011

you hate me, don't you?


i don't know whats wrong. why its so hard to know you. why can't you cooperate with me? i never done anything wrong towards you. never did i hate you before but now..i change my mind.

ah ophtalmoscope, sampai ati kauuuu!
sampai hati tak nak tolong org tgh belajar ni. why dont u cooperate with me? annoying much.
tadi kami ada kelas examination of retina. praktical actually. and doctor ajar cara2 nak tengok fundus of eye using opthalmoscope. the thing is, benda yang nak tgk tu dah la sangat kecik, can u imagine looking through the pupil of eye untuk cari all the blood vessels, optic disc, macula, etc2..susah kottt..and i cant see all those thing tu. asal ntah!


this is the opthalmoscope



and this is how you examine the patient's eye. look through their pupil macam ni. doctor cakap lagi dekat kamu dengan patient, lagi nampak.
dlm piture ni x cukup dekat lagi, doctor suh pegi lagiii dekat ngn muka org tu.heh. ye, kami yang praktis on each other nak tgk mata masing2 dah macam nak cium pipi masing2 dah. nasib baik perempuan buat kat perempuan, boys with boys. kalau laki buat kat perempuan camni, tak ke naya. bukan leh caya dak2 laki kelas kami ni!

and this is the you are supposed to see guna benda alah tu. nampak kan yang berseliarat tu blood vessels. to locate the optic cup/optic dics, we need to follow the route of the vessels which lead us to the optic disc. kalau ikut picture ni, its on the left side.
and my problem is, i can't even see the vessels! sme nampak merah jek. and through opthalmoscope, takdela kita nampak image sebesar ni. kita kena tengok benda yang sekecil like 1.5 mm je!erghh...



haih xepla, ni baru first time kitorng try guna benda ni.. next time sy akan try guna lagi. harap2 lain kali boleh nampak lak!

p/s- jangan jd opthalmologist.

2 comments:

gaun putih said...

waaa doktor! lari! saya takut doktor! hihii.. dear, follow u back :)

neerna hazeera said...

thanks kak, love ur blog. sooo creative!;D