Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, March 19, 2013

Life as Houseman Day 8



Hari ni genap 8 hari saya bekerja as a doctor di hospital sultanah nur zahirah. Dah banyak dugaan dilalui, right from the beginning masuk hosp lagi. Time tengah orientation pon dh kne hambur ngn specialis garang. Tapi xpe, kuatkan semangat. Sekarang ni dah lali dah kalau org nk marah pon(yeke?)

Now im in medical postinggg! Yea right, the scariest posting as my 1 st posting. Stress sangat msa awal2 dapat tau kena masuk medical. Dahla kawan2 lain masuk posting lain reramai, tinggal saya sorang2 dalam posting medical. Kami ada 7 org yang ditempatkan ke medical department. 2 person for wach ward, and guess what, saya yg paling tak lucky kena masuk wad lain sorang diri. Yupp, stress ok. At least nak la ada geng sama2 baru masuk kan. Ni terkontang kanting surang diri kat tempt baru.

1 st day of tagging was the most stressful sebab stress tengok ho lain macam terror gila. And stress kena pakai computer system. Pening kot system comp ni. Nak review patient pon terkapai2. Tapi now dah hari ke 8 sy masuk wad so macam boleh adapt la sikit. Huhu.

Masa 1st day masuk tagging saya dah kena ambik darah. Nasib baik ada ho ni, kawan nazmi. Dia yang tolong tunjuk ajar segala benda. Yela bayangkan mula2 masuk wad, nak cari branula pon tatau kat mana. Haiz. Tapi one thing i notice, kena cepat belajar seala benda sebab orang lain takkan nak kena tolong kita sepanjang masa kan. Diorg pon stress dengan kerja masing2 gak.

Now saya tengah belajar nak clerk case and review patient. Then nak kena belajar how to manage patient. Scary sebenarnya nak manage patient. Bukan mcam jawab exam, goreng jek segala benda. Now kalau kita manage patient tu, tersalah manage tak pasal nanti jadi pape kat patient. Nak bagi ubat pon saya takut tau. Huhu. Tapi ho lain macam dah terror jek. Harap2 i will b like them 1 day soon. Huhu.

Owh yeah, 1 thing yang best is wad saya sebelah bilik farmasi tempat nazmi kerja. Memanfmg dekat sangat.Haha. kalau nak air ke ape, mintak dgn dia jek. Saya tunggu masa jek nak wad round skali with him. Tapi sepanjang 8 ari ekerja ni, xpenah lagi la ward round sekali. Huhu. Kesian nazmi, pagi2 dia kena g awal kerja sbb ke anta saya awal. Kul 7 sy dah kena ada kat hosp. Balik lak kul 10 paling awal. Huuuu. Penat. Dahla time tagging ni kerja 2 weeks straight. No day off. Tapi tak pe, next week ada sweet escape with hubby ke jeng jeng jeng. Hihi. Dahla cuti lama lak tu. nasib baik cuti diluluskan. Kalau tak burn tiket beribu. Huu. Cant wait! Cepat la abis tagging and pergi bercutiii.

Tapi nanti bila dah abih tagging, saya kena in charge of the ward lak. Scaryyyy. Nanti responsibility under meee. Hukk takut okeyhh. At least now sy juz tolong2 jekk. Tu pon dah pening. Kejap2 farmasi call nk confirm kan drug yang saya order sebab dose salah. Haha! Tapi kalau saya nk confirm kan ubat, i can just call my hubby.:p

Ok la tu jela keluhan sy sepanjang berja 8 ari ni. Ni pon curi2 tulis time rehat kat surau nak sembahyang. Arini tak la sibuk sangt sebab pasif so xde admission dalam ward. Kalau tengah aktif, memang kelam kabutt. Hukkk. Dahla sakit kaki berdiri lama2. Haihhh.

Ok la, nk g sembahyang.

No comments: