Daisypath Anniversary tickers

Sunday, March 3, 2013

Wedding : Part 1 – The Preparation





 Alhamdullillah..!


Selesai dah majlis resepsi/ reception and majlis sambut menantu last month. Akhirnya episode pening kepala- serabut - gelabah memikirkan majlis sudah berakhir.hihi. Syukur sangat sebab majlis berjalan lancar. Nasib baik jugak cuaca sangat baik that day and tak hujan since the past few days before majlis tu asyik hujan lebat. Stress gak bila fikir camna kalau hujan time majlis sebab saya buat majlis outdoor, tapi alhamdullillah tak hujan.
Now saya nak bercerita serba sedikit pasal preparation for the wedding. Hihi. Saja nak kongsi pengalaman.  Kalau org tanya apa paling penting tuk wedding, my first answer is to have a good checklist for wedding,barula segala benda boleh dibuat ikut plan and tak de benda tertinggal.

1)      Survey
Sebenarnya saya dah lama survey for my dream wedding ( read- dah lama berangan.haha). Dari dulu lagi saya suka blog hopping, masuk blog2 bride to be and see how they prepare for their wedding. Banyak jugak yang saya belajar from them and banyak idea yang boleh kita dapat. Semua benda yang saya suka, saya akan save in one folder in my laptop so that bila nak prepare for the wedding, saya dah ada idea macamana nak buat. From the dais, to baju pengantin, even to hand bouquet, everything ada dalam folder tu.

2)     Scrap book 
Make it yourself a wedding scrapbook and yes I do have a scrapbook for my wedding dream. Dalam buku tu ada segala listing benda yang perlu dibuat tuk wedding. Remember wedding is once in a lifetime event, u don’t want to miss any silly things for that special day. Even segala resit2 pembelian tuk wedding pon disimpan dlm buku tu. Nanti boleh jadi kenangan bila tua.hihi.

3)      Pelamin and baju pengantin
Bab nak pilih pelamin and baju pengantin ni paling susah sekali. Theme yang ada dalam kepala is garden wedding. Pastu colour for my reception memang tak lain tak bukan pink (I know tunang aritu pon pink, but what to dooo..hanya pink cantik di hatiku). Banyak kali gak saya and mama pergi survey kedai kat trg ni tapi susah nak cari macam yang kita nak. Ada la dalam 6-7 buah kedai kitrg masuk. Banyak kedai tawarkan pakej pengantin tapi masalahnya bila pakej ni, tak semestinya segala dalam pakej tu menepati cita rasa kita. Ada pakej murah includes pelamin, baju and photoghrapher, tapi pelamin jek yang cantik,baju tak cantik. Last2 memang kitrg tempah separate tuk sme benda. Nasib baik akhirnye last minute  jumpa kedai yang ada pelamin yg macam sy nak. Baju for nikah and reception saya tempah since susah nak cari baju yang sesuai. Saya dah beli kain saree semasa di india untuk my nikah attire. Baju untuk reception pulak di tempah di sacc mall shah alam.  My auntie yang carikan butik tu sebab dia tengok kedai tu punya baju cantik2, then tiba2 kedai tu kepunyaan my senior masa mrsm langkawi dulu,what a small world.haha. 


 Still in progress

 My wedding shoes. suka sangat because ada lace and flower.so pretty!



 Fitting baju for his side.

4)      Videographer and photographer 
Bagi saya, kedua2 ni sangat penting for our wedding. Because at the end of the day, only these things yg akan remind kita for our wedding. So saya memang survey awal2 untuk dapat photo n video yg bagus, and book siap2. Even before blik mesia lgi sy dah book.hihi.

5)      Wedding card
Wedding card untuk my wedding tu saya tempah di kl. Kebetulan ada pameran pengantin and dari situ kitrg survey and tempah the card. Ok la pakej yang diberi, 1.80rm for 1000 card, with free 2 bunting, 1 bena, guestbook, 2 potret kanvas, and 1000 sticker tag untuk letak kat doorgift.


6)      Doorgift  
Doorgift pon salah satu benda pening nak cari. My mom nak cari doorgift yang lain dari biasa org lain buat. No muffin, no bunga telur, no bekas2 kaca, semua tak nak.hoih pening gak mencari doorgift yang sesuai. Dah tawaf satu nilai 3 pon tak jumpa doorgift yg best. Akhir nye kitrg jmpa kedai ceramic kat sebelah butik baju pengantin yg sy tempah di sacc mall tu. And kebetulan plak kilang kedai tu ada kat Kelantan. If you read my post – trip to Kelantan, that is when we went there to get the doorgifts. Seriously I love my doorgift sebab cantik! Dah la warna pink and lavender, bentuk butterfly plak tu. hihi.  Then my mom tempah coklat untuk letak dlm doorgift tu skali.




Bunga telur.

7)      Canopy and cathering
This one mmg saya tak ambik tau langsung.haha.semua parents yang cari. Diorang yang survey, diorang yg food testing, semua diorng buat. Sebenarnya sy nak canopy yg transparent tu pastu letak fairy lights and buat wedding mlm.tapi xde plak canopy tu kat trg.zzz..



8)     Baju for family. 
My mom nak semua family pakai warna sedondon semasa my reception tu. So kitorng pergi ke Jakel untuk cari baju pakaian seragam for the family. Theme colour is lavender for my reception. Since my mom nak belikan untuk ahli keluarga yang lain gak, so berpuluh2 meter kain kena cari. Agak berjam-jam jugak la kitrg di jakel aritu.huhu.

Kain-kain yang diborong di jakel


Things to remember for your wedding (sekadar berkongsi pengalaman) :-
1)      Survey, survey, survey! If you have more time before your wedding, please survey as much as you can sebab lagi banyak you survey, lagi banyak pilihan yang ada. Yang penting survey harga yang berpatutan.
2)      For those yang rasa size badan agak tidak average like me (ehem), sila la pening kepala nak cari baju kawen yang sesuai. Sebab baju kahwin yang ada kat butik pelamin tu sme standard size. Kalau agak pendek, memang la susah nak cari baju. Mana nak cari baju yang padan lagi, mana nak cari baju ikut theme colour lagi. Then kalau jumpa pon, baju tu tak ikut cita rasa kita.hoho.pening okeyh. So sila la prepare duit untuk tempah baju if you want. If its me, I prefer tempah since kita boleh simpan baju kahwin kita for kenangan.hihi.
3)      Do not panic. Always update your checklist so that nanti tak ada benda yang lupa last minute. Kalau nak wedding perfect, sila ikut checklist dengan betul.
4)      Kalau agak2 nak buat wedding time cuti sekolah or musim orang kahwin, sila la prepare and start booking awal especially booking dewan or hotel. 


Bekas hantaran. i purposely choose this type of hantaran so that lepas habis majlis, bekas ni boleh di guna semula.


Food testing for majlis sambut menantu

Dalam proses menyiap kan bilik pengantin. my mom beli sendiri kain tu and kitrg hias sendiri.

Bunga telur in progress


Okeyh tu je la serba sedikit preparation for the wedding. Nak tulis sme tak larat plak.next time bila rajin I will continue part 2 plak. But since dah nak start kerja ni, takut xde masa plak nk layan blog dah.tskk..

Ok la, bye2. Thanks for reading!

No comments: